Blood Pressure Overview of Hypertension Patients With Complementary Therapy Implementation of Tomato Juice in RT 05 RW 04 Pulo Gebang Village, Cakung District, East Jakarta
Abstract
Complementary therapy is a health method that is applied in conjunction with conventional medicine to improve the health of patients. These techniques include acupuncture, massage, and the use of herbs. Complementary therapy should be used safely and effectively as a complement to care, especially in the context of family nursing care. Family nurses have an important role in helping families overcome health problems in sick family members, one of which is a family member with hypertension. Hypertension or high blood pressure is a condition where blood pressure exceeds 140/90 mmHg. One of the complementary therapies to lower blood pressure is the administration of tomato juice. The author uses a descriptive case study design with a nursing process approach to hypertensive patients. The author will look at the description of nursing care for hypertensive patients with the administration of tomato juice to determine whether it can lower blood pressure. When the initial blood pressure measurement was 150/98 mmHg and after complementary therapy with tomato juice for 4 days given twice a day in the morning and evening, blood pressure decreased to 145/92 mmHg.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Amallia, R. N. (2021). Asuhan Keperawatan Keluarga Tn. S dengan Masalah Utama Hipertensi pada Ny. S di Desa Karangsari RT 02 RW 05 Kecamatan Karang Tengah Kab. Demak. 10.
Astuti, S. D., dan Lucia, F., P., K. (2020). Asuhan Keperawatan Keluarga Dengan Hipertensi. Buletin Kesehatan: Publikasi Ilmiah Bidang kesehatan, 3(1), 83. https://doi.org/10.36971/kepera watan.v3i1.62
Kementerian Kesehatn Republik Indonesia. (2020). Panduan Penggunaan Terapi Komplementer dalam Pelayanan Kesehatan di Indonesia. Jakarta: Kementrian Kesehatan RI.
Kusuma, S. I, dkk. (2023). Keperawatan Keluarga. CV. Adanu Abimata.
Lasanuddin, dkk. (2023). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Telaga. Jurnal Kesehatan Tradisional, 1(2).
Mahera, U. (2022). Pengkajian Tahap 1 Asuhan Keperawatan Keluarga. Mediaperawat.id. https://mediaperawat.id/pengkajian-tahap-1-asuhan-keperawatan-keluarga/#google_vignette
Mayastika, Y. H. (2022). Asuhan Keperawatan Keluarga dengan Hipertensi di wilayah kerja puskesmas Depok. Journal Article, 6(6), 9–33.
Mulyasari, S., Wurjanto, M. A., Hestiningsih, R., dan Adi, M. S. (2023). Hubungan Antara Riwayat Hipertensi Dalam Keluarga, Status Merokok, Dan Konsumsi Garam Dengan Kejadian Hipertensi Pada Usia 35-59 Tahun Di Wilayah Kerja Puskesmas Kebumen I. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 11(6), 639–644.https://doi.org/10.14710/jkm.v1 1i6.38172
Nadirawati. (2018). Buku Ajar Asuhan Keperawatan Keluarga: teori dan aplikasi praktik. PT. Refika Aditama.
Nies, M. A., dan McEwen, M. (2019). Keperawatan Kesehatan Komunitas dan Keluarga. Elsevier.
Novianti, D. P., Sulendri, N. K. S., Lutfiyah, F., dan Suhaema, S. (2022). Pengaruh Pemberian Buah Tomat (Solanum Lycopersicum) terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Pasien Hipertensi. Student Journal of Nutrition (SJ Nutrition), 1(1), 33–40.
Nuraisyah, F., dan Kusumo, H. R. (2021). Edukasi Pencegahan dan Penanganan Hipertensi Untuk Meningkatkan Kualitas Hidup Pada Lansia. BAKTI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 35–38. https://doi.org/10.51135/baktivo l1iss2pp35-38
Oktaria, M., Hardono, H., Wijayanto, W. P., dan Amiruddin, I. (2023). Hubungan Pengetahuan dengan Sikap Diet Hipertensi pada Lansia. Jurnal Ilmu Medis Indonesia, 2(2), 69–75. https://doi.org/10.35912/jimi.v2 i2.1512
Polopadang, V., dan Hidayah, N. (2019). Proses Keperawatan. In Universitas Nusantara PGRI Kediri (Vol. 01). Yayasan Pemberdayaan Masyarakat Indonesia Cerdas.
Potabuga, A. P. U., Laya, A. A., dan Yahya, I. M. (2024). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi di Kelurahan Mahawu Lingkungan II Kota Manado. Jurnal Ilmu Keperawatan dan Kebidanan, 2(1), 105–116.
Rahmawati, R., dan Kasih, R. P. (2023). Hipertensi Usia Muda. Galenical: Jurnal Kedokteran dan Kesehatan Mahasiswa Malikussaleh, 2(5), 11. https://doi.org/10.29103/jkkmm. v2i5.10478
Rasmini, N., M. dkk. (2017). Panduan Asuhan Keperawatan, Individu, Keluarga, Kelompok, Komunitas dengan Modifikasi NANDA, ICNP, NOC, dan NIC di Puskesmas dan Masyarakat. Universitas Indonesia (UI- Press).
Sakina, Suaib, dan Situmorang, W. (2023). Pengaruh Jus Tomat Terhadap Penurunan Tekanan Darah PadaPenderita Hipertensi Di Desa Walatana Wilayah KerjaPuskesmas Baluase. Gudang Jurnal Ilmu Kesehatan, 1(1), 27.
Saragih, M., Aryanti, D., dan Yuliza, E. I. (2022). Asuhan Gizi dan Keperawatan pada Hipertensi.
Septiara, K. I. (2022). Analisis Asuhan Keperawatan Hipertensi Pada Ny. Y Dengan Pemberian Jus Mentimun Diwilayah Kerja Puskesmas Taragong. Science, 7(1), 19–20.
Suprapto, S., dan Karsa, P. S. (2023). Keperawatan Keluarga: Pendekatan Komprehensif Dalam Perawatan Kesehatan Keluarga. In Keperawatan Keluarga (Nomor November).
Tambunan, F. F., Nurmayni, Rahayu, P. R., Sari, P., dan Sari, S. I. (2021). Hipertensi (Si Pembunuh Senyap). CV. Pusdikra Mitra Jaya.
DOI: https://doi.org/10.37430/jen.v5i1.221
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 JOURNAL EDUCATIONAL OF NURSING(JEN)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Journal Educational Of Nursing is Indexed By:
Journal Educational Of Nursing is distributed under a Lisensi Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 Internasional.